Over mondkapjes

Er is tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs dat niet-medische mondkapjes helpen beschermen tegen het coronavirus. Mondkapjes zijn dan ook niet bedoeld om te beschermen, maar zijn bedoeld voor gedragsbeïnvloeding:

RIVM houdt vast aan het standpunt dat alleen medisch personeel mondkapjes nodig heeft:

“Het dragen van mondkapjes door publiek geeft een vals gevoel van veiligheid. De simpele papieren mondkapjes beschermen niet tegen het virus. Mensen kunnen de indruk krijgen dat ze beschermd zijn en houden zich daardoor mogelijk niet meer aan andere regels.”

Tamara van Ark

Minister voor Medische Zorg en Sport

“Mondkapjes inzetten gericht op gedragsbeïnvloeding, dus niet zo zeer medisch gerelateerd, maar gericht op gedragsbeïnvloeding en te kijken waar je mee zou kunnen experimenteren.”

Toch is er een mondkapjesplicht gekomen. Veel mensen dragen mondkapjes, om het gevoel te hebben dat het je beschermt, of om naar school of naar de winkel te kunnen, om een boete te voorkomen of vanwege groepsdruk. Je hoort dan ook vaak: “Baat het niet, schaadt het niet.” Maar is dat wel zo?

Er zijn nogal wat negatieve effecten door het dragen van een mondkapje

We noemen de belangrijkste:

Lichamelijk:

Psychisch:

En ook:

Dr. Carla Peeters: alle ins en outs
over dat vermaledijde mondkapje

In een vierdelige serie geeft immunoloog dr. Carla Peeters, die verschillende jaren werkzaam was op het RIVM, en directeur is van COBALA Good Care Feels Better, alle ins en outs over het door de overheid in bepaalde situaties verplicht gestelde mondkapje.

“Het vrij kunnen ademen van schone lucht is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Afhankelijk van het soort masker/mondkapje wordt door de drager meer weerstand in ademen ervaren en kunnen problemen ontstaan om voldoende zuurstof in te ademen. Wanneer een te kort aan zuurstof wordt ervaren neemt de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel (flight-fight reactie) toe. De hartslag wordt sneller; een risico voor onwel of moe voelen en zelfs flauwvallen. Hoofdpijn, huidreacties en jeuk als gevolg van het dragen van maskers zijn eveneens beschreven. Ervaren ongemak leidt tot meer stress met als gevolg een vicieuze cirkel.

Wanneer een masker langdurig achter elkaar gedragen wordt kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen en het CO2 gehalte toenemen. Hierdoor kunnen ontstekingen toenemen en verzwakt de immuniteit voor externe factoren. Ook kan de concentratie van bacteriën en virussen in het masker en neus- en keelholte toenemen door het uitademen en weer inademen van dezelfde lucht.”

Lees hier Deel I: helpt het dragen van een mondkapje om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Lees hier Deel II: veel mensen die een mondkapje dragen, ervaren een negatief effect op de gezondheid

Lees hier Deel III: het aantonen beschermende werking van medische mondmaskers blijkt nog niet zo eenvoudig.

Lees hier Deel IV: stop met anderhalve meter afstand houden en het verplicht dragen van mondkapjes

Stichting Artsen Covid Collectief

Ook Stichting Artsen Covid Collectief heeft uitgebreid onderzoek gedaan en verzameld over de effectiviteit en nadelige effecten van mondkapjes, zoals:

  1. Gezondheidsschade:
    Ademhaling met verminderde zuurstof (benauwdheid), huidschade (dermatitis, acné), hoofdpijn (door CO2 stapeling), etc.
  2. Communicatie, psychologisch:
    Expressie van ons gezicht vormt een belangrijk onderdeel van communicatie tussen mensen. Het bedekken van het gezicht zorgt voor meerdere problemen. Het leidt tot gestoorde gezichtsherkenning en lezen van gezichtsuitdrukkingen, onvermogen tot overbrengen van emoties, en bemoeilijkt de communicatie. Het stemgeluid wordt gedempt en men is daardoor minder goed verstaanbaar.
  3. Verhoogd infectierisico:
    Een mondkapje word vochtig door uitgeademde lucht, waarmee omstandigheden worden gecreëerd waarin (ziekmakende) micro-organismes goed gedijen. Uitgeademde virussen en ook bacteriën en schimmels accumuleren en vermeerderen zich, zeker als maskers voor langere tijd gedragen worden. Door het benauwde gevoel wat mondmaskers geven en het herinademen van Co2, ontstaat een vergrote ademfrequentie en -diepte. Hierdoor kunnen eventueel uitgeademde virusdeeltjes zich meer en dieper verspreiden in de longen.

Kijk hier voor hun uitgebreide onderzoek: https://artsencollectief.nl/mondkapjes/

Ademvrij.nu

De coronamaatregelen vormen een grote inbreuk op het persoonlijke en sociale leven van de bevolking. Van alle dwangmaatregelen die door de overheid worden opgelegd is de mondkapjesplicht misschien wel de meest ingrijpende.

Tegelijkertijd heeft de mondkapjesplicht van alle maatregelen misschien wel de minste medische onderbouwing. Het effect van een mondkapjesplicht op de volksgezondheid is onbewezen. Ze doen veel kwaad en geen goed.

Ademvrij.nu heeft veel actuele artikelen en ook een literatuurlijst.

Mondkapjes serieus probleem voor milieu

Waar je ook kijkt, overal zie je niet-medische mondkapjes op de grond liggen.
Volgens toxicoloog Paul Scheepers van het Radboudumc zijn de miljarden niet-medische mondkapjes die wereldwijd in omloop zijn een serieus afvalprobleem. Microplastics én stoffen in de waterafstotende laag kunnen hardnekkig zijn en dragen bij aan de plastic soep in de oceanen. ,,Ze verstoren de biodiversiteit en kunnen in alle organismes opduiken.’’

Een rapport van OceansAsia citeert een wereldwijd marktonderzoeksrapport dat schat dat er dit jaar 52 miljard maskers zijn gemaakt om aan de vraag als gevolg van de coronaviruspandemie te voldoen. Deze mondmaskers vervuilen het water met tonnen plastic en brengen de zeedieren in gevaar.
Lees verder in het artikel: Vervuiling van de oceaan door mondmaskers.
En ook dit is een interessant artikel: ‘More masks than jellyfish’.

Rijksoverheid: uitzondering mondkapjes

Op de website van de Rijksoverheid staan de regels voor als je geen mondkapje kunt dragen vanwege een beperking of ziekte. Op deze site kun je ook een uitzonderingskaartje (zoals te zien hiernaast) downloaden en printen.

Als BOA’s, controleurs of winkelpersoneel vragen waarom je geen mondkapje draagt, dan kun je aangeven dat je een medische reden hebt en dit kaartje als eerste ‘bewijsmiddel’ laten zien (dit kaartje wordt niet door iedere controleur geaccepteerd). Je bent vanwege privacy-wetgeving niet verplicht om uitleg te geven over je medische situatie en controleurs mogen hier ook niet naar vragen.

Volgens de Rijksoverheid zijn ‘mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid’ ook een uitzondering. Gezien de negatieve effecten van mondkapjes, zou dit dus voor iedereen gelden.

Dus als je geen mondkapje wilt dragen, dan zijn er wel wat mogelijkheden. Je kunt dit kaartje laten zien en laten weten dat je een medische reden hebt.

Meer weten? Kijk dan ook eens hier:

Mondkapjeseffecten.nl: Mondkapje op? Weet wat je draagt.

Adem Vrij Bij Mij.nl: een overzicht van aanbieders van producten en diensten, waar je welkom bent zonder mondkapje.